Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 października 2018. Imieniny: Michaliny, Michała, Piotra
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: krysia
    Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody (zimnej)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:

Oddzielić żółtka od białek. Mąki wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Na początek ubić pianę z białek, następnie dodawać po żółtku i dalej miksować. Kolejno dodać wodę i stopniowo mieszając, dodawać cukier puder (czubatą szklankę). Gdy wszystkie wymienione składniki będą już wymieszane, łyżkami wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem.
Przygotowane ciasto, wylać do dużej tortownicy, posmarowanej (tylko na dnie) margaryną.
Piec około 40 minut, w 180 stopniach.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Bunia2012-03-20 19:38
Bo brzegi zwyczajnie odkrawa się nożem. Nie ma problemu z tym, ze przywierają do blachy. Ja wykładam dno papierem a resztę zostawiam bez niczego
~Edouard2011-05-11 12:00
Bardzo źle, bo napisalaś żeby niesmarować brzegów masłem, dlaczego tylko dno
~kaka2010-11-30 17:51
przepis bardzo dobry mam podobny zawsze mi wychodzi

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl