Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 28 maja 2018. Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: zsylwia29
    Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jaj
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 2-3 łyżeczki kakao

    Masa pierwsza:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru pudru

    Masa druga:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag kawy cappucino o dowolnym smaku
  • 2 śmietany "Śnieżka"
  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier puder do smaku
Przepis:

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia do uzyskania bardzo puszystej masy.
Białka ubić na sztywno. Ubijając, stopniowo dodać cukier.
Połączyć obydwie masy (białkową i żółtkową) mikserem na wolnych obrotach.
Mąkę przesiać razem z kakao. Małymi porcjami wsypać mąkę, wymieszać dokładnie.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piec w temperaturze 180 stopni do 15-20 minut. Upieczony i wystudzony placek przekroić na pół.

MASA PIERWSZA:
Z mleka, cukru i budyniów ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć mikserem i dodać budyń. Masę rozsmarować na placku.

MASA DRUGA:
Mleko zagotować i wsypać kawę.
Gdy wystygnie wsypać śnieżkę, cukier do smaku i ubijać mikserem.
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i letnią dodać do masy.
Rozsmarować na pierwszej masie.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, polać polewą.

POLEWA CZEKOLADOWA:
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl