Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 lutego 2018. Imieniny: Bogumiła, Eweliny, Mirosława
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • 1½ kg kiszonej kapusty
  • 1½ kg słodkiej kapusty
  • ½ kg wołowiny pieczeniowej
  • 1 kg wieprzowiny bez kości (szynka, karkówka)
  • ½ kg boczku
  • ½ kg kiełbasy
  • ½ kg wędlin
  • 4 cebule
  • 30 suszonych grzybów
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz mielony
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren jałowca
  • ½ szklanki czerwonego pół wytrawnego wina
  • ½ kostki smalcu
  • ½ szklanki oliwy
  • maggi w płynie
  • 1 kromka piernika korzennego
Przepis:

Słodką kapustę usiekać, sparzyć i gotować. Kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować.
Po 4 godzinach obie kapusty połączyć. Wlać oliwę i dalej dusić.
Namoczone grzyby ugotować, pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty.

Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty.
Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w "piórka" cebulę. Cebulę i boczek wrzucić do bigosu.
Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami. Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie.
Między czasie wystawiać na mróz (lub do lodówki), by przemarzł.
Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik. Doprawić solą, pieprzem, maggi.
Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl