Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 12 grudnia 2018. Imieniny: Ady, Aleksandra, Dagmary
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - około 2 godzin.
  • 1 bażant i jego wątroba
  • 40 g masła
  • 40 g słoniny
  • 1 solona sardela (anchois)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki wina marsala
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1 kawałek laski cynamonu
  • 2 ziarnka jałowca
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka szałwii
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Bażanta, który kruszał przynajmniej 4 dni umyć, obłożyć pierś plasterkami słoniny i obwiązać. W odpowiednio dużym rondlu obsmażyć bażanta dodając rozmaryn, liście laurowe, szałwię, goździki, cynamon, jałowiec, masło, sól i pieprz. Kiedy mięso się zrumieni do rondla włożyć drobno pokrojone składniki: wątrobę bażanta, sardelę wcześniej odsoloną i oczyszczoną z ości, czosnek i natkę pietruszki, a następnie zalać winem. Dusić do miękkości. Wywar odlać, zebrać tłuszcz, sos przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla z bażantem. Gotową potrawę skropić winem i podawać na gorąco.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
bodzenka2008-10-10 08:23
super

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl