Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 9 grudnia 2018. Imieniny: Anety, Leokadii, Wiesława
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg baraniny pokrajanej w grubą kostkź
  • (może być też wołowina)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiadłego
  • pełnotłustego mleka
  • 2 duże cebule pokrajane w plasterki
  • 1/2 szklanki sklarowanego masła - ghee lub oleju
  • 1/4 szklanki posiekanego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki ostre) papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
Przepis:

1. Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
2. Cebulę smażyć na średnim ogniu, w rondlu z rozgrzanym masłem lub olejem, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Nie dopuścić do przypalenia !
3. Do cebuli dodać imbir, czosnek i wodę, gotować na małym ogniu przez 10 min.
4. Dodać pozostałe przyprawy, gotować na małym ogniu przez 10 min.
5. Włożyć pastę pomidorową i gotować następne 5 min.
6. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1 1/2 godz., aż będzie miękkie.
7: Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami indyjskimi NAN i RAITĄ
Proporcje dla 4-5 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl