Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 maja 2018. Imieniny: Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 25 dag mięsa mielonego (może być mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • 5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 kostka bulionu Knorra (drobiowy lub cielęcy)
  • 1 pomidor
  • olej słonecznikowy
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku (roztarty jak majeranek)
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego (zamiennie maggi w płynie - 1 łyżka)
  • sól
  • 4 łyżki utartego sera Chedar
Przepis:

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć środki. Posolić i zostawić na 30 minut by sól "wyciągnęła" goryczkę.
Zlać sok, a bakłażana opłukać wodą, osuszyć, posmarować olejem.
Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę.
Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową.
Wymieszać mięso, ryż, cebulę, pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana.

Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania. Piec 45-60 minut (zależnie od wielkości bakłażana) w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni. Można dodatkowo podać sos pomidorowy.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl