Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • 25 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży budyń malinowy
  • 1 duży budyń lub kisiel cytrynowy
  • 1 duży budyń cappucino
Przepis:

Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Cały czas ucierając dodawać po łyżce oleju i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiane). Dodać białka i przemieszać aby się wszystko połączyło.

Masę połączyć na trzy części i do każdej dodać inny budyń lub kisiel. Przygotować foremkę babkową z kominkiem lub podłużną keksówkę. Wlewać kolejno masy, ja wlewałam:
- masa z cappucino,
- masa cytrynowa,
- masa malinowa.

Wstawić do piekarnika na ok. 50-60 minut w temperaturę 170 oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
kamila12342008-10-13 21:51
Ale ona śliczna- aż ślinka cieknie.
Termar2008-10-13 20:35
oj, chyba wyskoczył błąd lub przepalcowanie.. powinno być masę podzielić na 3 części a nie masę połączyć na 3 części.. Pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl