Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 maja 2018. Imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 dag cukru
  • mleko
  • Ciasto:
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 10 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • 40 dag mąki
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • (3 dag rodzynków)
  • 1 dag masła do smarowania formy
  • 2 dag cukru pudru z wanilią do posypania
Przepis:

Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę, na babkę. Utrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wyłożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~milka2007-06-16 13:52
Ciekawy przepis, mam nadzieje że ciasto wyjdzie też dobre.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl