Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 1/2 margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • budyń malinowy
  • poziomki
Przepis:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zarobić. Do jednego naczynia dodać margarynę (miękką), mąkę, proszek, cukier puder i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę - całość kroić nożem, aż składniki się ze sobą wymieszają, następnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie gładkie. Tak przygotowane kruche ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie do małych (wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą) foremek na babeczki wykładać ciasto. Napełniać foremkę nie do końca (około 3/4 wysokości foremki), a na środku delikatnie ugnieść zagłębienie. Piec w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut, aż babeczki będą zarumienione.
W tym czasie ugotować budyń, z 1 szklanki mleka. Gdy babeczki troszkę ostygną, wyjąć z foremek i na każdą nałożyć jeszcze ciepły budyń. Na wierzch powciskać kilka poziomek dla ozdoby.
Przepis na około 15 babeczek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
madzia2010-11-23 23:13
Jasne, możesz dodać dowolny budyń jaki lubisz. Myślę że nawet czekoladowy z jakimiś bakaliami byłby przepyszny :)
~Basik2010-11-05 13:30
b.dobre ale można bardziej urozmaicić krem
~gg2010-11-02 09:27
Są pyszne, ale można dodać budyń truskawkowy ?
Babciagramolka2008-08-03 19:27
Bardzo fajny przepis. Lubię takie babeczki. Gdyby nie to, że musiała bym piec w ilościach hurtowych (ciekawe skąd rodzinka wie, że ja sie zabieram do pieczenia ?), to pewnie robiła bym je częściej. Brawo.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl