Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyÅ›lij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2019. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • SkÅ‚adniki ciasta:
  • 30 dag mÄ…ki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 20 dag masÅ‚a,
  • 1 żółtko.
  • SkÅ‚adniki kremu:
  • 1/2 I mleka,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 15 dag maki,
  • 10 dag masÅ‚a.
  • Z podanych skÅ‚adników zagnieść kruche ciasto i pozostawić przykryte na 30 minut. RozwaÅ‚kować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. W tym celu ustawić maÅ‚e foremki do babeczek jedna koÅ‚o drugiej. RozwaÅ‚kowane ciasto nawinąć na waÅ‚ek i przenieść na foremki. Przycisnąć ciasto rÄ™kÄ…, odciąć skrawki i ugnieść rÄ™kÄ… w foremkach, by dobrze przylegaÅ‚o do Å›cianek. Skrawki i pozostaÅ‚e ciasto rozwaÅ‚kować i wylepić dalszÄ… porcjÄ™ foremek. Babeczki napeÅ‚nić kremem Å›mietankowym, przykryć cienkÄ… warstwÄ… ciasta i piec 20-30 minut w gorÄ…cym piekarniku.
Przepis:

Przygotowanie kremu. Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy i zagotować mieszając, tak aby masa nie przypaliła się. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić kremem babeczki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imiÄ™ lub pseudonim:
komentarze :
~aaa2010-03-13 10:25
ten krem przed czy po upieczeniu??

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustÄ…
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl