Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2018. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta soli
Przepis:

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrajane w niewielkie kawałeczki masło i dokładnie utrzeć.
Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto pozostawić do schłodzenia wkładając je na ok. 1 godzinę do lodówki.

Wyjąć, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremki. Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć widelcem. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.
Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać aż babeczki ostygną i dopiero wtedy je wyjmować.

Bez­pośrednio przed podaniem babeczki można dekorować bitą śmietaną różnymi owocami, np. truskawkami, winogronami, plasterkami banana.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl