Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: monika4
    Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 0,5 I stopionego masła,
  • 15 żółtek,
  • 0,5 l mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • pół kieliszka rumu,
  • 5 dag migdałów,
  • 15 dag rodzynków,
  • skórka pomarańczowa,
  • pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,
  • sól.
Przepis:

3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Babciagramolka2008-07-27 12:33
Brawo ! Każdy kto piecze drożdżowe ciasta to dla mnie mistrz kuchni . Ocena 4 tylko dlatego ,że nie ma zdjęcia , a chętnie zobaczyła bym jak ciasto wyszło. Pozdrawiam.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl