Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2017. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 200g masła
  • 430g cukru
  • skórka z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 400g mąki
  • 300g śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 400g posiekanych orzechów
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder
Przepis:

Masło utrzeć ze 180 g cukru i skórką cytrynową na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodawać żółtko, jajko i mąkę.
Tak przygotowane ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Pozostały cukier skarmelizować, dodać śmietanę i miód, zagotować, dodać orzechy i wymieszać.

Ciasto rozwałkować, 2/3 porcji przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i uformować brzeg o wysokości ok. 2 cm.
Na cieście rozłożyć masę orzechową.
Z pozostałej porcji ciasta odkroić kilka pasków, resztę rozłożyć na masie orzechowej.

Z pasków ciasta na wierzchu tortu ułożyć kratkę, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 175°C.
Upieczony tort obficie oprószyć cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl