Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 8 dag tłuszczu (margaryny)
  • 15 dag cukru
  • proszek waniliowy lub 1/4 laski wanilii
  • 2 jaja lub 4 żółtka
  • 10 g soli amonowej (węglanu amonu)
  • 3/4 szklanki mleka
  • mąka do posypania blachy
Przepis:

Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze niż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na noc. Na drugi dzień, gdy ciasto zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, wywałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami upiec na kolor jasnozłoty w dobrze ogrzanym piekarniku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
bodzenka2008-10-28 09:57
mniammm

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl