Zupa z kurek
Kategoria: potrawy z grzybów Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:- 50 dag świeżych kurek
- włoszczyzna
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- koperek lub natka pietruszki
Przepis:
Włoszczyznę pokroić, dodać przyprawy, ugotować wywar. Grzyby umyć, większe pokroić.
Cebulę pokroić, udusić na połowie masła wraz z grzybami na słabym ogniu, zestawić, wrzucić do wywaru z warzyw.
Mąkę lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać resztę masła, rozetrzeć, wlać trochę wywaru, wymieszać, dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia, zestawić.
Zupę przyprawić do smaku, posypać zieleniną, można dodać 1 łyżeczkę śmietany lub jogurtu. Podajemy zupę z ryżem.
Uwagi:
Aby kurki były miękkie i smaczne musimy je udusić na maśle, a potem włożyć do ugotowanego wywaru.
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.