Zupa z kalarepki
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 60 min.    

Składniki:
Przepis:
Kalarepki i włoszczyznę obrać. 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Udko, włoszczyznę, utarte kalarepki, kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut (aż mięso będzie miękkie). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę (ok. 20 minut), odcedzić i odstawić. Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę. Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą. Wlać do zupy i zagotować. Wsypać koperek. Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki. Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.