Zupa fasolowa
Kategoria: zupy    

Składniki:
Przepis:
Do garnka nalać około 3/4 wody i zagotować. Następnie wrzucić kostkę mięsną albo kawałek drobiu i kostkę rosołową. Gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Wrzucić fasolę i pozostawić na pół godziny, żeby się gotowało. Wywar posolić i doprawić pieprzem według uznania. Dorzucić ziarenka pieprzu i liście laurowe. Warzywa obrać. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, a pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 min od wrzucenia fasoli, warzywa dodawać kolejno do garnka i wciąż gotować na zwiększonym ogniu. Dodać także obraną cebulę. Całość gotować jeszcze około 20 minut, aż fasola i warzywa będą miękkie. Fasolę można namoczyć na noc przed gotowaniem w zimnej wodzie.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.