Zupa cebulowa Ancutów
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 60 min.    

Składniki:
Przepis:
Cebule drobno usiekać (w piórka) i poddusić prawie na złoto na maśle. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włożyć cebulę i jabłko do rondla. Zalać bulionem (w ostateczności z kostki Knorra). Dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotować. Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Zrobić ma maśle chrupiące grzanki. Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.