Zrazy z nadzieniem ziołowym
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 4    

Składniki:
Przepis:
1. Listki bazylii oderwij od gałą­zek. Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.

2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz. Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij.

3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 15 minut.

4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony.

6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje. Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię.

7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry. Podawaj polane sosem i np. z fasolką.

Zrolowane plastry mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego to klasyka polskiej kuchni. Zrazy to wdzięczna potrawa. Szybko się je robi i nigdy się nie nudzą. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.