Ziemniaki po a'la staropolsku
Kategoria: dania obiadowe    Liczba porcji: 6    Czas przygotowania: 40 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić w grube plastry.
Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.

Plastry ziemniaków przesmażyć na rozgrzanym smalcu.
Przesmażone przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem naczynia, dodać liść laurowy, wsypać cebulę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz oregano.
Skropić sosem tao-tao oraz bulionem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 10 - 15 minut.
Uwagi:
Ziemniaki tak przygotowane możemy podawać do różnego rodzaju mięs, mielonych kotletów, a także do staropolskiego żurku.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.