Zapiekanka z warzywami
Kategoria: zapiekanki    Liczba porcji: 3    Czas przygotowania: 100 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Ziemniaki ugotować, tak aby były jeszcze twarde. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć z cebulką na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać vegetą i podsmażyć. Ugotować również osobno fasolkę (pokrojoną w 2cm paseczki), w osolonej wodzie.
Gdy wszystkie warzywa mamy już przygotowane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Następnie na dno kładziemy pokrojone w plasterki ziemniaki (około 2/3 całości), na nie wykładamy pieczarki, następnie kurczaka – całość posypujemy zmielonym pieprzem. Dalej kładziemy fasolkę i resztę plasterków ziemniaków. Posypujemy ¼ porcji przygotowane i startego sera. Następnie kładziemy pokrojone w plastry pomidory.
Roztrzepane jajko mieszamy ze śmietaną – rozlewamy po wierzchu zapiekanki. Na to kładziemy resztę startego sera. Całość posypujemy pieprzem.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.