Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 10    Czas przygotowania: 25 min.    

Składniki:
Przepis:
Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie pociąć je w plasterki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornum lub w formie do zapiekanek.
Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera.

Mięso usmażyć z pokrojoną w "piórka" cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wyłożyć na pomidory posypane serem.

W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie aby się nie przypalił.
Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok.20 minut. Podawać polaną keczupem.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.