Wigilijne a'la łazanki z kapustą
Kategoria: bożonarodzeniowe    Liczba porcji: 6    Czas przygotowania: 45 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , osączyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę.
Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła lub rozgrzać oliwę. Wrzucić pieczarki, zwiększyć płomień palnika tak, by szybko odparował sok z pieczarek, następnie zmniejszyć ogień i podsmażyć pieczarki - ok. 5 minut.

Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle (2 łyżki), dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem.
Dodać lekko podsmażone pieczarki i dusić razem około 15 min pod przykryciem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, mieszamy z masłem dodajemy kapustę z pieczarkami.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy na niego łazanki, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.
Uwagi:
Do kapusty można dodać ugotowane i pokrojone w paseczki lub kosteczkę grzyby być może zostały one z gotowania zupy grzybowej czy gołąbków.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.