Tort ryżowy - Mediterane
Kategoria: zapiekanki    Liczba porcji: 6    Czas przygotowania: 60 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Ryż gotować pod przykryciem w 1/2 1itra osolonej wody ok. 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pepperoni, kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Paprykę i oliwki pokroić w krążki.

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać mleko, jaja, olej i starannie wyrobić gładkie ciasto. Ryż, cebulę, pepperoni, kukurydzę, oliwki, masło i starty ser delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na cieście rozłożyć ryż z warzywami i wyrównać powierzchnię. Tort umieścić w połowie wysokości piekarnika i piec ok. 45 minut.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.