Tarta z wiśniami
Kategoria: ciasta    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder. Dodać do tego proszek do pieczenia.
Następnie dodać posiekaną margarynę i jajko.
Wszystkie składniki można na początku posiekać nożem, aby wstępnie się połączyły.
Następnie zagnieść dokładnie składniki, na jednolite ciasto, nieprzyklejające się do stolnicy (można podsypać zawsze mąką, jeśli byłoby zbyt wilgotne). Jednak ciasto nie może być zbyt suche.

Przygotowane ciasto dzielimy na dwa kawałki - jedno z nich stanowiące 2/3 całości wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia.
Drugi kawałek (1/3 całości) rozwałkowujemy na kształt koła, którym wykładamy dno blaszki na tartę. Blaszka powinna być wysmarowana np. margaryną i wysypana bułką tartą.
Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut.

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Część ciasta wykładamy boki blaszki - ciasto kroimy w paski o grubokości około 2-3cm i doklejamy do dna.
Na ciasto rozkładamy umyte i wydrylowane wiśnie (tyle aby zajmowały całą blaszkę - im więcej tym ciasto będzie smaczniejsze).
Pozostałą część ciasta kroimy na paski o długości 2cm i układamy kratkę na wierzchu, a następnie wzdłuż blaszki okrąg (na samym końcu).
Tak przygotowaną tartę wkładamy w całości znowu do piekarnika (nagrzanego do 180 st.) i pieczemy około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni (będzie miało złocisty kolor).

Tartę można posypać cukrem pudrem.
Smakuje bardzo dobrze również z innymi owocami - np. śliwkami, jednak ja najbardziej uwielbiam z wiśniami.
Owoce mogą być świeże jak i takie ze słoiczka np. zasypane cukrem.



Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.