Smażone kulki mięsne
Kategoria: wieprzowina    

Składniki:
Przepis:
Skórkę z bułek zetrzeć na tarce. Miękkie środki bułeczek pokrajać w kostkę, następnie siekać aż powstaną kawałeczki wielkości ziarenek ryżu (można używać tartej bułki, ale wówczas kulki nie będą błyszczące). Mięso mielone włożyć do miski, wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą wbić jajko, dodać pozostałe składniki oprócz oleju i rozdrobnionej bułki. Mieszać w kierunku wskazówek zegara około 1 1/2 min lub aż powstanie jednolita, lepka masa. Z masy miźsnej formowaę kulki wielkości orzecha włoskiego, równomiernie obtoczyę w rozdrobnionej bułce. Olej wlaę do garnka, rozgrzaę (sprawdzię temperaturź). Kłaśę kulki na rozgrzany olej, smażyę na ciemnozłoty kolor. Wybrać łyżką cedzakową. Podawać na gorąco lub na zimno z keczupem lub musztardą.
Proporcje: dla 6-8 osób - na przystawkę, przy innych daniach
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.