Smażona wieprzowina z warzywami
Kategoria: wieprzowina    

Składniki:
Przepis:
Mięso pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, wlać łyżkę oleju, wymieszać, odstawić na 30 min. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą. Większą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć 20 sekund. Posolić (3 łyżeczki), wsypać wybrane jedno lub mieszankę warzyw, posypać chilli, mieszając przez podrzucanie smażyć do miękkości około 2 minut, przełożyć do cedzaka, odstawić. Patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia około 20 sek. Plasterki mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć minutę, trzymając na dużym ogniu, szybko mieszać aż mięso straci różowy kolor. Wlać alkohol, dodać przesmażone warzywa, mieszając smażyć aż alkohol wyparuje. Zamieszać mąkę z wodą, wlać do patelni z mięsem i warzywami, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i zupą
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.