Schab pieczony ze śliwkami i morelami na ciepło
Kategoria: wielkanocne    Czas przygotowania: 2 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, czosnku i przypraw. Natrzeć dobrze mięso.
W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele. Kieszeń spiąć szpilką do mięs.
Szczelnie przykryte mięso zostawić na 12 godzin w lodówce.

Rozgrzać piekarnik. Na blaszkę lub brytfankę wylać pozostały olej i włożyć smalec.
Piec mięso ok 2 godzin podlewając je wodą. Wyjąć.
Pokroić w grube plastry.
Podawać z sosem od pieczenia.
Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa są kluski śląskie, kluchy na parze i zasmażana kiszona kapusta.
Uwagi:

Dekoracyjny. Można podawać na zimno i ciepło. Można upiec większą ilość, zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby.


Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.