Schab pieczony z ketchupową marynatą
Kategoria: wielkanocne    Liczba porcji: 10    Czas przygotowania: 2 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin.
Na patelni rozgrzać smalec.
Mięso wyjąć z marynaty (zetrzeć jej nadmiar) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Ułożyć w garnku o grubym dnie (jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie).
Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm. Przykryć garnek tak by była mała szpara.
Dusić aż woda odparuje, mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego, sosu.
Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić.
Sos przetrzeć przez sito (można potem zaprawić śmietaną).
Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie. Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek.
Uwagi:
Trochę inna wersja schabu pieczonego w całości

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.