Sałatka pieczarkowo - makaronowa
Kategoria: bożonarodzeniowe    Liczba porcji: 10    Czas przygotowania: 30 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Makaron - drobniutki gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki, myjemy, oczyszczamy, płuczemy i ścieramy na jarzynówce, skrapiamy sokiem z cytryny lub roztworem kwasku cytrynowego i wody.
Oliwki osączamy i siekamy.
Również imbir (odrobina) po obraniu drobniutko siekamy.

Cebule 2 duże sztuki obieramy, płuczemy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i dusimy ją.
Gdy cebula zeszkli się dodajemy posiekany imbir, pieczarki, i dusimy je na złoty kolor.

Do odcedzonego makaronu dodajemy pieczarki z imbirem i cebulą, odrobinę soli i oregano - do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy, układamy w salaterce.
Uwagi:
Sałatka ta, urozmaica menu wigilijne i nie tylko.. A przepyszna jest zarówno na gorąco jak i na zimno. Osobiście wolę ją na gorąco

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.