Sajgonki wg Babcigramolki
Kategoria: inne    Liczba porcji: 8    Czas przygotowania: 30 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Grzyby namoczyć na 15 minut we wrzącej wodzie.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na kawałki
Grzyby odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć na nim mięso rozdrabniając je w trakcie smażenia na małe kawałki. Dodać marchewkę, kapustę, grzyby, imbir i kiełki sojowe. Smażyć mieszając aż kapusta zmięknie (ok. 3 minut).
Odcedzić farsz z nadmiaru oleju. Wymieszać z makaronem ryżowym. Doprawić do smaku sosem sojowym.
Na talerz wylać trochę piwa i maczać w nim z obu stron papier ryżowy. Układać na ściereczce. Zostawić na 2-3 minuty.
Na każdy krążek kłaść pełną łyżkę farszu. Składać jak krokiety i zwijać w ruloniki.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść sajgonki. Smażyć obracając aż się zarumienią. Zdjąć z patelni i odstawić.

Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wkładać na gorący olej i dosmażyć do zarumienienia na złoto.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Uwagi:
Uwielbiam sajgonki . Ponieważ nie znam oryginalnego przepisu składniki farszu są moja wersja odtworzenia oryginału. Do tej pory papier ryżowy moczyłam w wodzie , dopiero kolega podpowiedział mi żeby moczyć w piwie – ma racje , są zdecydowanie smaczniejsze .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.