Rosół po czesku wg żony Benesza
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 2 min.    

Składniki:
Przepis:
Mięso umyć, podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka. Dodać oczyszczone warzywa, goździk, grzybek, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, sól.
Zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny.

W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić. Doprawić maggi.

Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem. Posypać natką pietruszki. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką.

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu, lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień, a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem. Z warzyw można zrobić sałatkę (warzywa są trochę za bardzo wygotowane, ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.