Pizza rozmaitości
Kategoria: potrawy mączne    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 15 min.    

Składniki:
Przepis:
Do przesianej mąki dodać rozmieszane w ciepłym mleku drożdże, sól, jajko, cukier i 1 łyżkę oleju (ja dodaję łyżeczkę ziół prowansalskich do ciasta).
Wyrobić ciasto, rozwałkować w kształcie koła, wyłożyć do natłuszczonej formy lub prodiża, tak aby równomiernie pokrywało całe dno.
Łyżkę oleju rozmieszać z koncentratem pomidorowym, posmarować całą powierzchnię ciasta, posypać bardzo obficie startym serem (który powinien być raczej zimny bo lepiej się ściera). Ser oprószyć mieloną papryką i mieszanką ziół lub przypraw.

Następnie wzbogacamy pizzę wg potrzeb i smaku.
Równomiernie rozłożyć pieczarki pokrojone i podpieczone z cebulką.
Obłożyć całość plastrami pomidorów i kawałkami papryki i następnie plasterkami salami lub plasterkami mielonki.
Całość gruba posypać tartym serem lub obłożyć plasterkami sera.
Pieczemy ok. 30-45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Podajemy na gorąco, najlepiej z sałatą i białym wytrawnym winem (wersja dla dzieci nie obejmuje wina). Przed podaniem obficie polać ketchupem raczej łagodnym.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.