Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki
Kategoria: zapiekanki    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 45 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę.
Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę.
Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem (lub kostkami czosnkowymi), oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem. Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.