Piersi z kurczaka w plecionce
Kategoria: drób    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 60 min.    

Składniki:
Przepis:
Wymieszać sos sojowy, konfiturę pomarańczową, ketchup, pieprz. Natrzeć piersi z kurczaka i zostawić na 10 minut. Pieczarki pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju na rumiano. Przełożyć na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć kurczaka. Podlać ¼ szklanki wody i dusić 15 minut. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać śmietankę i dusić sos aż się zredukuje o połowę. Ciasto przekroić na 4 części. Boki każdego kawałka naciąć. Ułożyć na cieście kurczaka, a na nim pieczarki. Ciasto składać tak by tworzyło wokół kurczaka plecionkę. Wstawić na 15 minut do zamrażarki . Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec kurczaka w cieście przez 30-40 minut na złoto. Podawać jako ciepłą przekąskę lub z dodatkiem sosu (podgrzanego) i mieszanką sałat.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.