Piersi i uda z kaczki na pieczone na dziko
Kategoria: drób    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi (wyluzowane – bez kości) i uda. Pozostawić na nich skórę (obcinając jej nadmiar i tłuszcze). Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę.
Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie w kaczkę.
Mięso (+ tłuszcz z kaczki) zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni, przewracać dwa razy dziennie.
Wyjąć mięso. Obetrzeć z marynaty.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron. Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki. Przełożyć do brytfanki. Na patelnię wlać wodę, chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki.
Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa.
Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu (jeśli nie wytopiły się całkowicie).
Sos przelać do garnuszka. Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu (ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu).
Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.
W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos. Wlać śmietankę.
Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze.
Uwagi:
Trochę inaczej pieczona kaczka .Nie w całości , a tylko uda i piersi .( Resztę kaczki użyję na zupę ).

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.