Pierś z kurczaka z truskawkami w sosie sojowym
Kategoria: drób    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 30 min.    

Składniki:
Przepis:
Pierś z kurczaka podzielić na dwie części. Natrzeć solą, pieprzem, ½ łyżki oleju i ½ łyżki sosu sojowego i zostawić na 10 minut. Usmażyć na pozostałym oleju z masłem na rumiano. Podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dusić 10 minut. Osobno zrobić karmel z cukru. Wlać sos sojowy i wodę, posypać odrobiną grubo zmielonego pieprzu, dodać pokrojone liście bazylii. Zostawić aż karmel się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Poprzecinać na ćwiartki. Włożyć w sos sojowy z karmelem i pieprzem. Wymieszać tak by sos pokrył owoce. Zostawić w sosie przez ok. 10 minut. Pierś z kurczaka obłożyć owocami. Podawać w zestawie: "Ziemniaki uszczypliwe" (Ziemniaki puree z truskawkami i pieprzem), "Surówka z ogórka z truskawkami", "Aperitif do truskawkowego zestawu".

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.