Pierogi z łososiem norweskim
Kategoria: ryby i owoce morza    

Składniki:
Przepis:
Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, szczypty soli i 1/2 szklanki wody wymieszanej z 1 łyżka oliwy. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz:
Pomidory osączamy i siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oliwie. Koperek po umyciu i osączeniu siekamy. Mielimy oba rodzaje łososia. Do masy rybnej dodajemy siekane pomidory, podsmażoną cebulę, koperek, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki, i jeżeli trzeba - jeszcze doprawiamy do smaku (farsz powinien być słodko-kwaśny).

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce farszu. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi.

Zagotować dużą ilość wody, posolić. Wkładać partiami pierogi, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Podawać z wody polane oliwą, ozdobione suszonymi pomidorami oraz rukolą. Można je podawać również zrumienione na tłuszczu.
Uwagi:
Rada: najlepiej jest ciasto pierogowe.. uformować w wałek, jak na kopytka, tylko trochę grubszy i pociąć nożem na plastry o grubości 0,5 - 08 cm.... następnie wałkiem rozwałkować na cienkie kółka.... w ten sposób nie pozostają nam okrawki ciasta, po wycięciu szklanką.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.