Pierogi "Szwaby"
Kategoria: dania obiadowe    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Masa zewnętrzna ziemniaczana
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odstawić na 10 minut, aby na spodzie startej masy osadził się krochmal. Wówczas partiami nabierać masę i odciskać bardzo dokładnie za pomocą gazy (nakładać na gazę, zebrać końce u góry i uciskać w dół jak plastelinę).
Do odciśniętej masy dodać krochmal (skrobię, która się wcześniej osadziła na dnie - nie dodawać płynu), ugotowane i roztłuczone ziemniaki, jajko, sól, pieprz i dobrze wyrobić ręką na jednolitą masę.

Farsz serowo-ziemniaczany
Wszystkie składniki farszu wymieszać dobrze ze sobą i formować kulki wielkości 6-7 cm.
Nabierać masę zewnętrzną i formować na dłoni w placek, ułożyć na nim kulkę farszu serowo-ziemniaczanego i okleić, formując duże podłużne pierogi.

Gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut od momentu wypłynięcia.
Najlepiej smakują gorące, polane skwarkami w tłuszczyku i kubkiem gęstej tłustej śmietany. Smacznego
Uwagi:
Krochmal i ugotowane ziemniaki pełnią tu rolę spoidła i dlatego do masy nie potrzeba mąki, ani więcej jajek niż jedno. Gdyby jednak masa była rzadka, można dodać mąki. Masa ma być zwarta!

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.