Pieczeń wieprzowa
Kategoria: wieprzowina    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Mięso natrzeć przyprawami, sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Naszpikować czosnkiem. Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce.

W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy.
Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki, grzyby, tarninę, głóg.
Zalać wodą tak by przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin.
Mięso wyjąć. Włożyć kromkę piernika. Rozgotować. Sos przetrzeć przez sito.

Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny.
Uwagi:
Mięso pieczone i doduszane w garnku . Do podania na ciepło w sosie lub na zimno bez sosu .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.