Nerki wieprzowe
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Nerki przekroić na pół. Zalać wodą.
Po godzinie wodę wymienić na świeżą.
Po upływie trzech godzin nerki odcedzić.
Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu.
Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę.
Zmienić wodę jeszcze raz. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia.

Włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić.
Pokroić w talarki.
Obsmażyć na rumiano na smalcu.
Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach), bulion Knorra.
Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny.

Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki (na smalcu) i dodać ją do nerek.
Doprawić pieprzem, papryką i majerankiem.

Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu. Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze.
Uwagi:
Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.