Murzynek z serem - Izaura
Kategoria: ciasta Liczba porcji: 16 Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: średni
Składniki:- Ciasto:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 180g margaryny
- 3 jajka
- 4 łyżki wody
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 50dag sera białego półtłustego
- 70g margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 budyniu śmietankowego
Przepis:
Do rondelka wlać wodę (lub mleko), dodać margarynę i podgrzać, aż margaryna się rozpuści. Dodać cukier i kakao, podgrzać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz wystudzoną masę kakaową. Całość zmiksować - masa będzie dosyć gęsta.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
Ser zmielić dwa razy.
Rozpuścić margarynę. Ostudzoną, wymieszać z serem.
Utarte żółtka z cukrem, dodać do sera. Wymieszać, następnie dodać budyń - również wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z resztą masy serowej.
Blaszkę (24x24cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać masę kakaową. Na wierzchu porobić kleksy z masy serowej.
Piec w temp. 200 stopni około godziny, aż masa serowa będzie lekko zarumieniona.
Można ozdobić polewą czekoladową.
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.