Meksykańska zupa wg Babcigramolki
Kategoria: zupy    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 60 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone.
Pomidory i por pokroić w pół plasterki, cebulę w piórka, cukinię (jeśli młoda bez obierania) w cienkie plasterki – jeśli większa to obrać, wydrążyć i dopiero kroić w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki, ziemniaki w ósemki.
Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut.
Całość włożyć do garnka, dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, ziemniaki i kiełbaski. Zalać bulionem. Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pasta chilli (lub meksykańską pastą Knorra) do smaku.
Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą (lub tortilla chips).
Uwagi:
Pikantna zupa o meksykańskim rodowodzie. Bardzo pożywna - doskonale nadaje się na jednodaniowy posiłek.
Kiełbaski chorizo jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek ? takich trochę większych niż serdelki mini.
Jako bulion można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.