Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście
Kategoria: wielkanocne    Liczba porcji: 16    Czas przygotowania: 1 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki.
Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej.
Foremkę (wielkości tortownicy) do pieczenia wysmarować masłem.
Od ciasta odciąć 1/3.
Większą częścią wykleić foremkę. Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić.

Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody. Środek mazurka posmarować konfiturą. Wylać na nią ciepłą czekoladę. Przykleić ozdoby.
Posypać wiórkami. Dokończyć dekorowanie pisakami do dekoracji ciast.
Uwagi:
Tradycyjne ciasto Wielkanocne.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.