Makowiec na ucieranym cieście
Kategoria: bożonarodzeniowe    Liczba porcji: 20    Czas przygotowania: 80 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek.

Mak trzeba opłukać, następnie sparzyć i przemielić przez maszynkę 2-3 razy. Dodać cukier, żółtka i pokruszone drożdże, olejek i pianę ubitą z białek.

Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Po ostygnięciu, polać ciasto polewą czekoladową, robiąc na wierzchu różne wzorki.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.