Makaronowy Misz-Masz
Kategoria: makarony    

Składniki:
Przepis:
Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę na piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sosem, posiekaną natkę, i mieszając dusić około 10 minut na małym ogniu.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić i wymieszać z warzywami, połową parmezanu i natką.
Ugotowane jaja obrać i pokroić na połówki lub cząstki.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomierną warstwą połowę makaronu, a na nim jajka. Posypać tartym żółtym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut.

Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.