Łosoś z sosem malinowym
Kategoria: ryby i owoce morza    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 10 min.    

Składniki:
Przepis:
Utrzeć maliny z olejem, sosem sojowym, 1 łyżeczką konfitury, mielonym pieprzem. Wymieszaną pastą posmarować łososia i zostawić przykrytego w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie zetrzeć marynatę z ryby, a filety osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia po 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć rybę z patelni i trzymać w cieple. Zlać nadmiar oleju pozostawiając 1-2 łyżki. Na patelnię dodać marynatę , masło, 2 łyżeczki konfitury i podlać 1/3 szklanki wody. Dusić sos ok.3 minut aż się zagęści. Podawać łososia polewając go sosem i dekorując kilkoma malinami z surówką. Tym których dziwi zestawienie użycie w przepisie konfitury wyjaśniam, że z sosem sojowym czy octem balsamicznym podobnie jak miód w efekcie końcowym nie dają smaku słodkiego.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.