Kurczęta klasycznie
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Sprawione kurczęta oczyścić, umyć, osączyć, posolić w środku i po wierzchu, natrzeć miodem i ziołami lub przyprawą do drobiu w środku i po wierzchu, odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.

Następnie włożyć do środka kurczaka czosnek w ząbkach. Wstawić kurczaka do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, polać roztopionym masłem lub oliwą, podlać 4 - 5 łyżkami wody i piec 40 - 50 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni C.

Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić kurczaki na porcje i podawać z ryżem na sypko, jarzynami lub z frytkami i sezonową surówką.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.