Kurczak na ostro z porami
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Kurczaka podzielię na 12 -16 kawałków, natrzeę 2 łyżeczkami sosu sojowego i 1/2 łyżki alkoholu, odstawić na godzinę. Wypłukane pory przeciąć wzdłuż na 4 części, każdą pokrajać na 3-4 cm kawałki. Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie), wybrać, osączyć, odstawić. Olej zlać z patelni zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać porý, mieszając smażyć na złoty kolor, wsypać przyprawę chilli, zamieszać, wlać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawić pozostałym sosem sojowym i alkoholem, glutasolą lub substytutem i cukrem, włożyć kawałki kurczaka, przykryć, dusić do miękkości około godziny. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.