Kurczak gotowany na czerwono
Kategoria: drób    

Składniki:
Przepis:
Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczonego kurczaka, gotować na małym ogniu 8 min. Odcedzić, osączyć, włożyć do małej brytfanny. Wlać wodę, dodać rozkruszoną kostkę rosołową, imbir, sól, cukier, pieprz, sos sojowy i anyż, zagotować na kuchence. Przykryć brytfannę z kurczakiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 30 min. Obrócić ptaka, zmniejszyć temperaturę do 180|C, piec 25 min, obrócić i piec dalsze 25 min. Kurczaka polewać sosem po każdym obróceniu. Wyjąć, podzielić na małe kawałki, polać sosem. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem i potrawą z warzyw
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.